PROGRAMSKI PAKET ZA IZRADU CNC PROGRAMA REZANJA

PROGRAMSKI PAKET ZA IZRADU CNC PROGRAMA REZANJA


Program CADREZ omogućava automatsku izradu programa u CNC kôdu, kojim će kasnije CNC upravljačka jedinica na stroju za plinsko, plazmeno ili lasersko rezanje numerički voditi proces rezanja.
Program CADREZ je predviđen za rad na IBM PC © osobnom računalu ili odgovarajućem kompatibilnom računalu drugog proizvođača, pod operativnim sustavom WINDOWS ©. Program se redovito usuglašava s novim verzijama tog operativnog sustava.

 
Za izradu CNC programa rezanja, predmet ili grupu predmeta koji će se rezati treba nacrtati pomoću grafičkog programa AutoCAD ©. U AutoCAD-u treba nacrtati likove (ili ih preuzeti iz već nacrtanih radioničkih nacrta) i ručno ih poslagati u najpogodniji razmještaj.
AutoCAD dobiva novi padajuci menu pod imenom "Cadrez" u kojem ćete naci prikladne naredbe za pripremu nacrta/plana rezanja. To su, između ostalih, naredbe: "Lim" za crtanje konture lima, a posebno je važna naredba "VezniPut" kojom jednostavno određujete mjesto ulaska u svaki lik, smjer rezanja svakog lika pojedinačno i redoslijede obilaska likova. Čak ce vam i najjači programski paketi s automatskim slaganjem na kraju ponuditi da mjesta ulaska i smjer rezanja pojedinačnih likova promjenite ručno, tako da toplinske deformacije lima što manje utječu na konačne dimenzije izradaka.
 
Nikakve posebne tehnološke oznake u nacrt ne morate dodavati: CADREZ će, samo iz različitosti upotrijebljenih "layera", sam odrediti mjesta paljenja plamena (probijanja), rezanja i pozicioniranja te gašenja plamena.

Pozivom programa CADREZ obavlja se pretvorba AutoCAD nacrta u CNC program. Prije toga morate samo odabrati tehnologiju rezanja (plinsko, plazma?) i debljinu lima. Brzinu rezanja i širinu reza CADREZ će uzeti iz tabela (koje možete prilagoditi vašim uvjetima i iskustvenim podacima).
 
Program CADREZ će ignorirati grafičke elemente AutoCAD-a koji nisu predviđeni za crtanje nacrta rezanja (nepotrebni su npr. elementi za dimenzioniranje, kotiranje, tekstovi ako ne služe obilježavanju itd.). CADREZ će sam obraditi cijeli nacrt (plan) rezanja i osim osnovnih (početnih) parametara, ne traži vašu intervenciju u toku rada.

Program će ukazati na pogreške učinjene prilikom crtanja nacrta. CADREZ "razmišlja" na način stroja za rezanje, pa je gotovo nemoguće da se kroz njega "provuče" neka pogreška u program rezanja.
CADREZ prepoznaje linije obilježavanja (uključivši i tekstove). Ako su te linije/tekstovi dijelovi blokova, tada imate mogućnost svih obilježavanja prije rezanja ili obilježavanja svakog lika neposredno prije rezanja pripadnog lika.
Prije prijenosa CNC programa na stroj za rezanje istoga možete testirati grafičkom simulacijom rezanja na ekranu vašeg računala.
CNC program rezanja se na stroj za rezanje prenosi disketom ili direktnom komunikacijskom linijom.

Za ilustraciju rada u AutoCAD-u pogledajte nekoliko tipičnih izgleda ekrana. Uočite da je glavni menu AutoCAD-a proširen opcijom "Cadrez" u čijem se padajućem meniju nalazi nekoliko posebnih komandi koje vam omogućavaju lakšu izradu plana rezanja.

Izrada programa rezanja kreće od Upisa dimenzija lima, te Parametara puta obilaska likova, pri čemu se od verzije 8.6 nadalje automatski obrađuju razni tipovi otvora na pozicijama, te se time bitno štedi vrijeme potrebno za izradu programa.

U završnom izvještaju dobit ćete podatke o ukupnoj duljini reza i putu pređenom u pozicioniranju brzim hodom, broju probijanja, potrebnom vremenu za rezanje, pozicioniranje, probijanje i obilježavanje, pa te podatke možete koristiti za planiranje proizvodnje.
 
CADREZ će automatski kreirati "Plan rezanja", što je zapravo jedan AutoCAD nacrt sa skicom rezanja i svim navedenim podacima. Možete ga dopuniti svojim komentarima ili porukama operateru i nakon toga tiskati na listu A4. Ne morate ga čuvati, vec ga možete u svakom trenutku ponovno kreirati.

Velika je prednost ovog programa što se oslanja na crtanje u AutoCAD-u, programskom alatu koji je u širokoj upotrebi i koji je postao gotovo "standard" u konstruiranju ili razmjeni tehničke dokumentacije. Pod pretpostavkom da se programer već koristi AutoCAD-om, obuka za izradu CNC programa rezanja vrlo je jednostavna i kratka: dovoljan je praktički samo jedan sat obuke. To je prednost i kod promjene osobe koja programira, pa taj događaj ne mora imati posljedice na kontinuitet proizvodnje. Autori programa stoje trajno na raspolaganju za pomoć (telefonski, e-mail ili neposrednim kontaktom) u slučaju potrebe za rješavanjem složenijih programskih zahtjeva.
 
Program se stalno unapređuje i prilagođava novim verzijama operativnih sustava kao i izmjenama AutoCAD-a.
 

© IBM PC je zaštićeno ime proizvoda firme IBM, USA
© Windows je zaštićeno ime proizvoda firme Microsoft, USA
© AutoCAD je zaštićeno ime proizvoda firme Autodesk INC, USA

Trebate više informacija?

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se